Nederlandse NGO stuurt Bitcoin Aid naar demonstranten in Wit-Rusland

by admin .

  • Geslachtofferde Wit-Russische demonstranten kunnen nu hulp in Bitcoin aanvragen bij een Nederlandse NGO.
  • De crowd-financieringsorganisatie is opgericht door leden van de Wit-Russische diaspora.
  • Sommige waarnemers zien het als de geboorte van een vrije Wit-Russische crypto-economie.

Een in Nederland gevestigde non-profitorganisatie, het Wit-Russische Solidariteitsfonds, is begonnen met het betalen van compensatie in Bitcoin aan demonstranten in Wit-Rusland.

De hulp is bedoeld voor degenen die te maken hebben met economische problemen als gevolg van deelname aan de protesten tegen de regering van Alexander Loekasjenko, „de laatste dictator van Europa“.

Volgens een artikel van ForkLog is het non-profit fonds opgericht door de tech-ondernemers Jaroslav Likhachevsky en Alexey Kuzmenkov, die zelf lid zijn van de Wit-Russische diaspora.

De oprichters maken deel uit van de groep die gelooft dat de Wit-Russische presidentsverkiezingen van 9 augustus zijn vervalst en dat de daaropvolgende acties van de politie tegen vreedzame demonstranten illegaal zijn.

Volgens de website van de non-profitorganisatie is het fonds bedoeld,

steun aan iedereen die zijn baan heeft verloren vanwege zijn of haar geloof en die in een vrij en democratisch Wit-Rusland wil leven.

De steun heeft echter een aantal voorwaarden en is bedoeld voor ambtenaren of werknemers van staatsbedrijven.

Om in aanmerking te komen voor een stimulans van 1.500 euro aan Bitcoin Revolution, moeten de aanvragers documentatie over het ontslag of de deelname aan protesten verstrekken en hun politiek standpunt in het openbaar bekendmaken.

Het fonds is medio augustus van start gegaan en heeft al 2 miljoen euro opgehaald bij meer dan 30.000 donateurs. Het geld is ingezameld via verschillende manieren van fondsenwerving, zoals Facebook, PayPal, Revolut en verschillende cryptocurrencies.
Belarus

Source: Solidariteitsfonds voor Wit-Rusland

De betalingen zelf gaan uit in de vorm van bitcoin, want volgens de rapporten,

de autoriteiten zijn actief bezig met het afsnijden van ontvangsten van buitenlandse rekeningen, het uitvoeren van zoekopdrachten aan de grens om te voorkomen dat er vreemde valuta wordt geïmporteerd.

Het fonds geeft instructies voor ontvangers die bitcoin willen ruilen voor fiat, maar ontmoedigt mensen om dit te doen. De Wit-Russische ruzie is sinds de verkiezingen bijna 10% in waarde gedaald ten opzichte van de dollar. En het Litouwse ministerie van Buitenlandse Zaken is zo ver gegaan dat het waarschuwt dat de Wit-Russische economie op instorten staat.

Het fonds wil een reddingslijn zijn voor degenen die vastzitten in het kruisvuur van politieke onrust en is opmerkelijk voor het gebruik van gedecentraliseerde rails om economische hulp te bieden. De oprichters zijn van mening dat crypto, in het licht van de liquiditeitsbeperkingen van de overheid en de beperkingen op het verstrekken van leningen, een manier zou kunnen zijn om het licht aan te houden.

Zoals gemeld door ForkLog, was Yevgeny Romanenko, een ambassadeur van de Trustee Wallet, die tijdens de protesten tijdelijk gevangen werd gezet, nog directer,

De ontslagen werknemers krijgen al ondersteuning in bitcoin. De volgende stap is het verkopen van goederen en diensten voor cryptokrediet, waarbij fiatgeld wordt omzeild. Er zijn al tientallen winkels klaar om prijskaartjes in cryptocurrency op te hangen. Voor onze ogen vindt de geboorte van de Wit-Russische crypto-economie plaats.

Het werk van het Wit-Russische Solidariteitsfonds wordt mogelijk gemaakt door een team van vrijwilligers. U kunt het steunen in bitcoin en etherische vorm of u kunt er hier meer over te weten komen.